Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Agility

2009.07.14

 

Agility és a beagle

Az agility kutyás-sport minden kutyának ideális mozgást jelent, különösen az örökmozgó, nagy mozgásigényű kutyákkal érdemes ezt a fajta sportot kipróbálni. Az agility a kutya és a gazdi összhangjáról szól, egy akadály-pályán kell hiba nélkül átjutniuk a lehető leggyorsabban. Az akadályok nem egyformák és előre meghatározott sorrendben kell őket teljesíteni. A játék célja a kutya engedelmességének, taníthatóságának vizsgálata, miközben nem csak a kutya, a gazdi is jól érzi magát.

Beagle az akadálypályán - Biggie (B00280)

  Az agility egy ügyességi sport kutyáknak. Egy 12-20 akadályból álló pálya, melyből legalább 7-nek ugró akadálynak kell lennie. Ezen a pályán a kutyának minél rövidebb idő alatt minél kevesebb hibával kell végig mennie. Az agility nem gyorsasági verseny! Ebben a sportban az akadály hibás átugrása, esetleg át nem ugrása eredményez hibapontokat, nem a kutya gyorsasága a nyerő. Az agility lényege elsősorban a kutya és gazdája közti együttműködés, a közös munka, ami egy kis gyakorlással már játéknak nevezhető. Ha e-kellemes időtöltéssel még nyerünk is, az már csak hab a tortán! Az agility   valamennyi kutya és tulajdonosa számára nyitott sport. A versenyen minden 18 hónapnál idősebb kutya indulhat. A versenyen nem indulhat: szemmel láthatóan vemhes szuka, szemmel láthatóan beteg vagy sérült kutya, kötelező védő oltásokat igazoló bizonyítvány (oltási könyv) nélküli kutya, tüzelő szuka csak a start lista végén indulhat és a startvonalnál egy szőnyeget kell elhelyezni. Az agility szellemével semmiféle állat védelemmel ellenes bánásmód és a szöges nyakörv nem egyeztethető. Ezek akár a versenyből való azonnali kizárást is magukkal vonhatják.

Beagle az akadálypályán - Biggie (B00280)

Agility Dog Association of Australia    S - small (mini): 35 cm -nél kisebb mar magasság. M - medium (midi): 35-42,99 cm mar magasság között. L - large (maxi): 43 cm-nél magasabb mar magasság. Veterán: ebben az osztályban csak azok a kutyák indulhatnak akik betöltötték a 7. élet évüket és a veterán osztályú versenyre jelentkezés előtt fél évvel nem indultak A1. A2, A3 osztályos versenyen. Minden kutya csak 1 méret osztályban indulhat.

   A verseny napján a verseny előtt a pályán gyakorolni tilos. A futam előtt a felvezetőknek megfelelő időt kell biztosítani a pálya bejárásra (természetesen kutyáik nélkül). A futam előtt a bíró ismerteti a szint időt (TPS) és a maximális időt (TPM).   A szint idő (TPS): A futam szintjének meghatározási alapja a méter/sec- ban megállapított elvárt sebesség. A futam szint idejének meghatározása a bíró feladata. A maximális idő (TPM): A bíró a pálya maximális idejének általában a szint idő kétszeresét adja.

A futamot a kutya bármely testhelyzetből kezdheti. A felvezető a bíró start engedélye után indíthatja a kutyát. A startengedély   után a felvezető a pályán bárhol elhelyezkedhet. Az idemérés akkor kezdődik, amikor a kutya áthalad a "startvonalon" vagy elhalad mellette. A felvezető a kutyát különböző kéz- hang- és test jelekkel irányíthatja. A futam alatt a kutya és az akadályok érintése nem megengedett.   A felvezető nem léphet az akadályokra és nem ugorhatja át azokat. Az idemérés akkor fejeződik be amikor a kutya áthalad a "célvonalon". Futam típusok: Agility verseny az összes akadály alkalmazásával, Jumping verseny a zónás akadályok valamint az asztal nem szerepel. 

a szint idő túllépéséért, a pályán elkövetett hibákért, az egyszerű hibákért (5 hibapont), verő hibákért, zóna hibákért

   Megtagadások: Ha a kutya megáll az akadály előtt, ha a kutya megpördül az akadály környezetében, ha a kutya megáll a pályán, ha a kutya bármely testrészével túlhalad az akadály vonalán, ha a távolugró akadályon minden ugró szándék nélkül átsétál, ha fejét vagy   mancsát beledugja a kukacba/zsákba majd visszahúzza, ha a karika és a tartó léc között ugrik, ha a kutya elhalad a zóna felső vonala mellett, és azt visszafordulva javítja, ha a szlalomot a nem megfelelő oldalon kezdi. A megtagadásokat javítani kell, ha ez nem történik meg, kizárásra kerül sor.

  

A verseny területén ügyeljünk a tisztaságra! Sok türelmet a tanuláshoz, és sok sikert a versenyzéshez!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.